نحوه شارژ کردن گوشی های موبایل هوشمند

نحوه شارژ کردن گوشی های موبایل هوشمند

نحوه شارژ کردن گوشی های موبایل هوشمند

نحوه شارژ کردن گوشی های موبایل هوشمند :

امروزه تمامی باتری هی گوشی های هوشمند Li-ion یا لیتیوم یونی که نسبت به باتری های نیکلی و دیگر باتری های قابل شارژ مزایای زیادی دارد. این باتری ها در مقایسه با باتری های لیتیومی که قابل شارژ نیستند نیز تفاوت دارند.
باتری های Li-ion می توانند انرژی زیادی را در اندازه ی کوچک ذخیره کنند و انرژی زیادی حین کار با آنها مصرف نمی شود و دوام خوبی دارند.

باتری هاب Li-ion چگونه کار می کند؟

تمامی باتری ها با دو الکترود به نام های آند و کاتد کار می کنند که موادی به اسم الکترولیت بین آنها قرار می گیرد. زمانی که شما باتری را به یک منبع انرژی وصل می کنید، یک واکنش شیمیایی در آند اتفاق می افتد و الکترون ها در این قسمت آزاد می شوند و تمایل دارند به سمت کاتد حرکت کنند (بدلیل اختلاف بار) ولی الکترولیت بین این دو قسمت مانع این انتقال می شود. در طول شارژ، یون لیتیوم از کاتد به سمت آند حرکت کرده و در لایه ی آند ساکن می شود. جریان یون لیتیوم از طریق الکترولیت است.

وقتی این فرایند انجام می گیرد، باتری شارژ می شود و انرژی الکتریکی در آن ذخیره می گردد. در طی فرانید تخلیه، یون لیتیوم از طرف آند به کاتد برمی گردد. وقتی که باتری پر می شود حرکت جریان های الکترونی مخالف یون لیتیوم در مدار بیرونی انجام می گیرد. با گذشت زمان و شارژ مجدد باتری، آند و کاتد آن تخریب می شوند و قابلیت اول خود را نخواهند داشت. به همین دلیل پس از مدتی باتری گوشی ها خوب شارژ نمی شوند و خیلی زود شارژ خالی می کنند.

عمر باتری بستگی به فاکتورهای مختلفی دارد و یک راه حل کلی برای همه ی آنها وجود ندارد ولی اگر از تجهیزات شارژ مناسب برای گوشی تان استفاده کنید، مدت زمان بیشتری از باتری گوشی بهره خواهید برد. نکات زیر را در مورد شارژ کردن گوشی تان در نظر داشته باشید.

کابل شارژ و شارژر مناسب انتخاب کنید

خرید انواع کابل شارژ اصلی موبایل 

اگر چه شارژرهای اندروید عمومی است و روی همه ی گوشی های اندرویدی کار می کنند ولی بدین معنی نیست که این شارژر ها یکسان هستند. وصل کردن کابل شارژ به لپ تاپ به منظور شارژ سریع گوشی یک ایده ی بد است چون پورت USB 2.0 تنها 2.5 وات انرژی می دهد در حالیکه USB 3 تا 4.5 وات انرژی ارائه می دهد. شارژر های دیواری بیشتر از این نیز انرژی ارائه می دهند.
گوشی های اندرویدی مدرن و جدید از شارژ سریع پشتیبانی می کنند

که قادرند تا 15 وات انرژی عرضه کنند، بنابراین گوشی را خیلی سریع شارژ می کنند. دقت داشته باشید چون یک گوشی از شارژ سریع پشتیبانی می کند لزوما با یک شارژر سریع عرضه نمی شود و ممکن است مجبور شوید این شارژر را بخرید. مثلا گوشی LG G6 با یک شارژر Quick Charge 2.0 عرضه شد که مانند شارژر گوشی LG G5 بود در حالی که هر دو این گوشی از Quick Charge 3.0 پشتیانی می کردند.

نحوه شارژ کردن گوشی های موبایل هوشمند

هم چنین اگر عجله دارید به شما پیشنهاد نمی کنیم از شارژ وایرلس استفاده کنید. شارژر وایرلس بخوبی شارژر های کابلی عمل نمی کند و سرعت شارژ پایین تری دارد. بنابراین بهترین زمان برای استفاده از شارژر وایرلس وقتی است که زمان کافی در اختیار دارید. البته شارژر وایرلس سریع که جدیدا عرضه شده استثنا است و از شارژر USB به مراتب بهتر است ولی هم چنان از شارژرهای دیواری کندتر است.

گوشی را در حالت پرواز / هواپیما قرار دهید

هر چه گوشی تان حین شارژ کمتر کار کند، سریع تر شارژ خواهد شد. حالت پرواز / هواپیما گوشی امواج وایرلس و رادیویی را روی گوشی تان مسدود می کند و قابلیت های گوشی را کاهش می دهد و باعث می شود گوشی تان زودتر شارژ شود. البته در این حالت، تماس و پیام ها را نیز دریافت نمی کنید ولی ارزش آن را دارد.

نحوه شارژ کردن گوشی های موبایل هوشمند

گوشی تان را خاموش کنید

خاموش کردن گوشی باعث می شود باتری آن حتی از حالت پرواز / هواپیما نیز سریع تر شارژ شود. مجددا باید یادآور شویم در این حالت ممکن است پیام، تماس و … را از دست بدهید ولی اگر می خواهید گوشی تان سریع تر شارژ شود حتما آن را خاموش کنید.

از حالت ذخیره ی باتری استفاده کنید

گوشی های اندرویدی یک حالت ذخیره ی باتری دارند که معمولا در تنظیمات باتری آن وجود دارد. زمانی که گوشی تان شارژ می شود می توانید این حالت را فعال کنید تا انرژی کمتری مصرف شود.

نحوه شارژ کردن گوشی های موبایل هوشمند

قابلیت های غیر ضروری را غیر فعال کنید

اگر قابلیت های غیر ضروری مانند بلوتوث، GPS، وای فای یا NFC گوشی تان روشن هستند آنها را غیر فعال کنید تا باتری گوشی زودتر شارژ شود. هم چنین بک آپ اتوماتیک گوشی یا آپدیت اپلیکیشن ها را غیر فعال کنید.

نحوه شارژ کردن گوشی های موبایل هوشمند

به گوشی زیاد دست نزنید

اگر حین شارژ نیاز دارید گوشی تان روشن باشد و در حالت پرواز / هواپیما نیز نباشد، سعی کنید خیلی از گوشی تان استفاده نکنید چون صفحه نمایش گوشی بیشترین سهم را در مصرف انرژی دارد. هر چه گوشی تان بیشتر روشن باشد دیرتر شارژ می شود. پس حتی الامکان سعی کنید نوتیفیکیشن های گوشی را چک نکنید و یا آنها را ببندید.

گوشی را کاملا تخلیه نکنید

کارشناسان با تخلیه ی کامل باتری و شارژ مجدد آن مخالف هستند و پیشنهاد می کنند فقط ماهانه یک بار باتری را کاملا خالی کنید و سپس فول شارژ کنید تا کالیبره شود.

نحوه شارژ کردن گوشی های موبایل هوشمند

سعی کنید شارژ باتری را بین 65 تا 75 درصد نگه دارید

بر اساس گفته ی کارشناسان Battery University اگر باتری Li-ion را همیشه بین 65 تا 75 درصد نگه دارید عمر بیشتری خواهد داشت. البته همان گونه که می دانید این کار تقریبا نا شدنی و غیر ممکن است ولی به عنوان حالت ایده آل شناخته می شود.

نحوه شارژ کردن گوشی های موبایل هوشمند

دومین محدوده برای طول عمر بیشتر باتری گوشی ها 45 تا 75 درصد است که تا حدودی قابل باورتر و شدنی تر است. شما می توانید یک برنامه زمانی مشخص در روز داشته باشید تا به موقع گوشی تان را شارژ کنید و شارژ آن را در این محدوده نگه دارید. البته اگر شارژ گوشی تان را بین 25 تا 75 درصد نگه دارید آسیب زیادی به باتری وارد نمی شود و طول عمر خوبی خواهد داشت.

باتری تان را از شارژ خیلی پایین فول شارژ نکنید

شارژ کردن باتری از زیر 25 درصد تا 100 درصد می تواند ظرفیت آن را کاهش دهد و طول عمرش را کوتاه کند. بر طبق گفته ی کارشناسان Battery University باتری های Li-ion نیازی به فول شارژ ندارند و در حقیقت بهتر است آنها را فول شارژ نکنید چون ولتاژ بالا به باتری فشار می آورد و در دراز مدت آن را خراب می کند.

نحوه شارژ کردن گوشی های موبایل هوشمند

برای اینکه با مکانیزم شارژ شدن باتری های Li-ion بیشتر آشنا شویم به بررسی نحوه ی شارژ آن می پردازیم. شاید به نظر برسد باتری نیز مانند یک مخزن است که با انرژی پر می شود ولی این تصور ما غلط است چون درون باتری کمی فرق دارد.

یک باتری Li-ion در دو مرحله شارژ می شود. مرحله اول شامل فرایندی به نام شارژ بار ثابت است. این مرحله خیلی ساده است. شارژر گوشی شما یک جریان الکتریسیته ثابت را به باتری می فرستد تا تمامی الکترون ها به سمت آند باتری برگردند. حین این مرحله، شارژر تنظیم می کند که چقدر انرژی از پریز برق وارد گوشی شود. هر چه جریان برق بالاتر باشد باتری سریع تر شارژ خواهد شد. شارژرهای سریع ولتاژ بالا (مانند شارژرهای گوشی های جدید) در این مرحله کارآیی بالایی دارند و گوشی را زود شارژ می کنند.

وقتی شارژ باتری به 70 درصد رسید، فرایند شارژ تغییر می کند و به حالت شارژ ولتاژ ثابت در می آید. حین این مرحله، شارژر مطمئن می شود ولتاژ (اختلاف جریان بین باتری و شارژر) تا حد ممکن یکسان و ثابت باشد تا اینکه جریان ثابت باشد. در عمل بدین معنی است که هر چه باتری به فول شارژ شدن نزدیک می شود، جریان باری که شارژر به آن می فرستد کاهش می یاید. به محض اینکه باتری فول می شود، سرعت شارژ آن کم می شود و زمانی که باتری 100 درصد شد، شارژر فقط مقدار خیلی کمی شارژ به باتری می رساند تا آن مقدار شارژ که باتری بطور طبیعی با زمان از دست می دهد را جبران کند.

شاید برایتان سوال پیش آید آیا باید نگران شارژ بیش از حد باتری گوشی خود باشیم یا نه؟ یکی از کارشناسان سایت iFixit این گونه توضیح می دهد که همه ی گوشی های دارای باتری Li-ion نوعی IC مغناطیسی برق دارند که برای جلوگیری از شارژ بیش از حد باتری طراحی شده اند. این IC ها، شارژ باتری گوشی را نگه می دارند و آن را تنظیم می کنند تا در طول شب شارژ باتری شما در بالاترین میزان نگه داشته شود.

خراب شدن باتری یا شارژ نگه نداشتن آن اجتناب ناپذیر است. اکثر باتری های Li-ion دارای طول عمر بین 500 و 1500 چرخه ی شارژ / تخلیه هستند. البته میزان تخلیه ی باتری های Li-ion نیز فاکتور بسیار مهمی است. مثلا اگر شارژ باتری شما صفر درصد باشد و آن را تا 100 درصد شارژ کنید آنگاه پس از 300 تا 500 چرخه ظرفیت باتری شما 70 درصد ظرفیت اولیه آن خواهد شد. اگر باتری شما 25 درصد شارژ داشته باشد و آن را فول شارژ کنید، باتری شما تا 2500 چرخه نیز دوام می آورد و آسیبی نمی بیند. بنابراین زمان شارژ مجدد باتری ها بسیار حائز اهمیت است.

یکی از پارامترهایی که روی باتری تاثیر می گذارد گرما است. یک باتری Li-ion که در مدت یک سال در معرض دمای 37 درجه سانتی گراد قرار گرفته حدود 40 درصد از ظرفیت شارژ کلی خود را از دست خواهد داد. در دمای 24 درجه سانتی گراد این عدد 20 درصد خواهد بود.

حال که اصول اولیه را در مورد شارژ باتری گوشی دانستید چند ترفند و نکته ی ریز را برایتان می آوریم تا بتوانید باتری را سالم نگه دارید.

1-می توانید گوشی تان را شب تا روز به شارژ بزنید

اگر به محض اینکه گوشی تان فول شارژ شد آن را از شارژر جدا نکنید مساله ی خیلی مهمی نیست. شارژر شما باهوش تر و هوشمند تر از آن چیزی است که فکر می کنید. گوشی را در کل روز یا کل شب به شارژ بزنید خیلی بهتر از اینست که باتری آن خالی شود و شارژ کنید.

2-هر وقت توانستید آن را کمی شارژ کنید

باتری های Li-ion بخوبی نمی توانند کاملا شارژ شوند و سپس همه ی شارژ را تا آخر مصرف کنند. بهتر است هر وقت شد آنها را کمی شارژ کنید و خیلی روی فول شارژ شدن آن تمرکز نکنید.

نحوه شارژ کردن گوشی های موبایل هوشمند

3-باتری را تا حد ممکن خنک نگه دارید

صحبت از دما شد، بهتر است گوشی تان را در محیط های گرم نگه ندارید. هم چنین سعی کنید از شارژ وایرلس استفاده نکنید چون گرمای اتلافی این شارژرها برای باتری گوشی مناسب نیست. هم چنین از شارژرهای سریع با احتیاط استفاده کنید چون ممکن است گرمای اضافی تولید کنند. اگر قصد دارید باتری تان را برای مدتی نگه دارید حتما آن را در جای خنک بگذارید.

4-باتری ها را با کمی شارژ ذخیره کنید

اگر باتری را ذخیره و نگهداری می کنید حدود 50 درصد شارژ در آن باقی بگذارید چون با گذشت زمان شارژ آنها کم می شود و اگر وارد ناحیه ی خطرناک صفر درصد شود، مدار ایمنی آن به صورت خودکار خراب می شود و به آن آسیب می رسد.

نکات اشاره شده در مورد نحوه ی شارژ شدن باتری های Li-ion را در نظر بگیرید و اگر نسبت به عمر باتری گوشی ها حساس هستید حتی الامکان گوشی های دارای باتری جدا شدنی انتخاب کنید. مثلا باتری هایی که حدود 500 چرخه ی شارژ دارند کمتر از دو سال دوام می آورند و پس از آن عمر آنها خیلی کاهش می یابد.

یکی از نکاتی که در مورد این باتری ها بایستی مدنظر قرار داشت کالیبراسیون آنهاست. پیشنهاد می کنیم هر یک یا دو ماه یکبار باتری تان را کالیبره کنید تا مطمئن شوید عملکرد باتری تان در سطح بهینه قرار دارد. برای این کار کافیست باتری گوشی تان تا صفر درصد خالی شود سپس آن را تا 100 درصد شارژ کنید و گوشی بمدت یک ساعت دیگر به شارژر وصل باشد، سپس تمامی این مراحل را یک بار دیگر تکرار کنید.

منبع : مایکروتل www.macrotel.ir

فیژن
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *